Hoe wordt de olijfolie van Carbonell gemaakt?

De olijfolie van Carbonell wordt gemaakt in Cordoba. De olijfolie van Carbonell is gemaakt van zorgvuldig geselecteerde olijven, gerijpt onder de Spaanse zon. Om de uitstekende kwaliteit van Carbonell olijfolie te waarborgen is het noodzakelijk om de olijven te plukken op het moment dat de olijven optimaal rijp zijn.

Er zijn nog steeds veel olijfboeren die op de traditionele manier oogsten: De olijven worden met behulp van lange stokken voorzichtig uit de olijfboom geslagen. De olijven vallen vervolgens op een zacht canvas doek waardoor ze niet kunnen kneuzen. De afgelopen jaren zijn er ook modernere manieren van oogsten ontwikkeld. Zo bestaan er tegenwoordig moderne landbouwwerktuigen (machines) die een olijfboom vastpakken en heen-en-weer schudden tot de olijven van de olijfboom vallen. Ook bij deze methode worden de olijven opgevangen door een zacht canvas doek. Een belangrijk voordeel van deze methode is dat de olijven sneller worden geplukt wat uiteindelijk ten gunste is van de kwaliteit van de olijfolie. Het is namelijk belangrijk dat de olijven niet beschadigen en zo snel mogelijk geperst wordt, anders is het niet meer mogelijk om een hoogwaardige Extra Virgen kwaliteit olijfolie te verkrijgen. Bij Carbonell persen we daarom binnen 24 uur na het plukken.

Na het plukken worden de olijven zo snel mogelijk vervoerd naar een moderne olijfoliemolen. Hier worden de olijven geselecteerdop olijfsoort, kwaliteit en rijpheid. Daarna worden de olijven op een zorgvuldige manier gescheiden van blaadjes, stengels en takjes om vervolgens te worden gewassen.

Na het wassen worden de olijven inclusief de pit geplet. De olijvenpasta die ontstaat wordt voorzichtig gekneed in moderne werktuigen. Dit kneden is belangrijk om de olijfolie die uiteindelijk uit de pasta gewonnen wordt zoveel mogelijk smaak en karakter te geven. De olijvenpasta wordt in een grote trommel gedaan die olijfolie en water (want een olijf bestaat naast olijfolie en vruchtvlees ook o.a. water) scheiden van de olijvenpasta. In een kleiner trommel wordt vervolgens de olijfolie van het water gescheiden gescheiden. Deze trommel draai zeer snel rond waardoor de lichtere olijfolie kan hierdoor van het zwaardere vocht (water) gescheiden worden. Dit laatste proces wordt ook wel ‘centrifugeren’ genoemd.

De olijfolie is nu klaar om te worden geproefd en gekeurd.

 

Posted in: Carbonell algemeen