Blog: Koken met gezond verstand > Weetje | Week van de smaak

Weetje | Week van de smaak

Het is de week van de smaak.
Wist je dat de smaakontwikkeling van kinderen al in de baarmoeder start? Door vanaf jongs af aan al je kind te laten wennen aan veel variëteit aan smaak, zal het in zijn volwassen leven een makkelijkere eter zijn. Wij mensen kunnen 5 verschillende smaken onderscheiden op onze tong: zoet, zout, bitter, zuur en umami (een Japans woord voor ‘hartig’). Ik vroeg me laatst af waarom kinderen bepaalde dingen echt niet lusten, terwijl je dat als volwassene wel heerlijk vindt. Dit heeft onder andere een fysieke reden. Een baby heeft bij zijn geboorte duizenden smaakpapillen, met 10 jaar is daar de helft nog van over en na je 30e moet je het doen met ongeveer 250. Dit is dus de reden dat volwassenen veel sterkere smaken aan kunnen. Als volwassenen proeven we dus eigenlijk gewoon minder, terwijl onze kinderen veel meer proeven. Varieer dus al op jonge leeftijd met smaken, zo genieten ze later nog meer van de vele smaken.


Reageer: